Blog

Domotica in de zorg

Wat is domotica?

Domotica is het automatiseren en slim koppelen van verschillende systemen om het wonen en leven te verbeteren. Of anders gezegd is domotica: Het bedienen van alles wat elektronisch is of gemaakt kan worden via een smartphone of tablet. Denk hierbij aan zonnewering, verlichting, gordijnen, alarmsystemen ect.

De rol van domotica in de zorg.

Domotica speelt bij vele zorginstellingen al een grote rol. En kan bij vele zorginstellingen nog een grote rol gaan spelen. Het gebruik van domotica in de zorg heeft veel voordelen voor de cliënten maar ook voor het zorgpersoneel. Domotica zorgt ervoor dat het zorgpersoneel gemakkelijker het overzicht kan houden. En zo kan de werkdruk verlaagd worden, wat weer goed is voor de cliënten.

Domotica voorzieningen in de zorg.

De bekendste domotica voorziening die op dit moment wordt gebruikt is het observatie camerasysteem. Rondom en in de zorginstellingen hangen camera’s die 24/7 draaien. Met behulp van dit systeem kan het personeel altijd direct op hun eigen smartphone de beelden bekijken. Dit kan van pas komen als er een client is weggelopen. Met dit observatiesysteem kan een client gemakkelijk teruggevonden worden.

Maar domotica in de zorg kan zo veel meer betekenen. Denk aan dat de bewoners een polsbandje omhebben waarmee ze bepaalde deuren wel en niet kunnen openen. Waardoor de bewegingsvrijheid per persoon bepaald kan worden. Deze toepassing is voor cliënten met dementie een echte uitkomst. Dit polsbandje kan ook een signaal doorgeven als een client langer dan 15 minuten op het toilet zit. En zo zijn er nog meer toepassingen te bedenken van het gebruik van een dergelijk polsbandje. De mogelijkheden zijn eindeloos. Deze domotica toepassingen vergroten de veiligheid enorm. Dit is niet alleen fijn voor de client en het zorgpersoneel maar ook voor de familie.

Naast de speciale domotica toepassingen voor de zorg, zijn de domotica toepassingen die ook in woonhuizen, kantoorpanden en de horeca gebruikt worden erg interessant voor de zorg. Denk hierbij aan het automatisch bedienen van de verlichting, zonnewering, gordijnen, geluidssysteem, airco, alarmsysteem, videodeurbel en verwarming ect.

Domotica zorgt voor verbetering in de zorg.

Domotica is maatwerk. Domotica systemen kunnen exact ingesteld en geïnstalleerd worden naar de behoeften van de klant. Met domotica zijn de mogelijkheden eindeloos.

Al met al is het gebruik van domotica in de zorg een echte uitkomst. Domotica zorgt ervoor dat het werkdruk van het zorgpersoneel minder wordt. Waardoor het personeel meer tijd over zal hebben voor de cliënten. En dit zorgt ervoor dat de client nog meer kan genieten van zijn oude dag.

Heeft u vragen of heeft u interesse in een domotica systeem. Dan kunt u altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. We helpen u graag verder.

Back to list